De Lhasa Apso is een klein (25-28 cm) langharig ras, dat zijn oorsprong vond in het mysterieuze Tibet. Het werd gefokt door Boeddhistische monniken, die het ras beschermend binnen hun kloosters hielden. Het had verschillende functies: als gezelschapshond, waakhond (de Lhasa Apso bezit een uitermate goed gehoor) als geluksbrenger en ze werden zelfs beschouwd als reïncarnatie van gestorven monniken
De Lhasa heeft een typisch oosters karakter, als de Tibetaanse bevolking zelf: afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor en zelfs wat arrogant. Hun lange beharing was een prima bescherming tegen het barre Tibetaanse klimaat. Nog steeds kunnen ze enorm goed tegen extreme temperatuurswisselingen, hun vacht beschermd hen tegen zowel kou als warmte.

Ondanks hun enorme vacht, die als een ware dekmantel de gehele hond bedekt, verhaart de Lhasa zo goed als niet. Eventuele losse en dode haren worden door de wekelijkse borstelbeurt verwijderd. Een Lhasa die als huishond wordt gehouden, zal zelden de vacht ontwikkelen zoals die bij de "showexemplaren" wordt aangetroffen.

Een hond in "showconditie" krijgen vereist speciale verzorging en bescherming. Als huishond zal hij een wat meer "natural look" hebben, waarmee hij toch bewondering zal opwekken.

Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren. Van zwart tot wit en alles wat er tussen zit, rood, blond, bont enz. Omdat de vacht het ene jaar wat donkerder is dan het andere, worden ze wel de kameleons onder de honden genoemd.

De Lhasa is een vrolijke, zelfbewuste en zeer sportieve hond. Ze kunnen, ondanks hun grootte, lange wandelingen maken en zijn tot op zeer hoge leeftijd speels. Het zijn geen blaffers, maar waken goed. Ze hebben een uitermate goede mensenkennis en kunnen goed opschieten met kinderen, maar laten echter niet met zich sollen.

Een Lhasa leert, ondanks zijn eigenzinnigheid, snel. Maar drillen is er niet bij, dat zal hooguit averechts werken. Een Lhasa doet iets uit respect voor zijn baas en anders niet. Het is zeker geen allemanshond.